Bekijk het aanbod workshops, themamodules en de masterclass in 2020

https://dereisvandeheld.nl/trainingen/

Drie nieuwtjes van de Held(in) op Reis

Ik wil graag de laatste nieuwtjes met jullie delen over de ontwikkelingen omtrent de Held(in) en de Reis!

De losse themamodules blijken een succes te zijn!

Zoals jullie hebben ervaren werkt de methode vooral vanuit de belevingswereld. Je slaat een brug tussen het bewuste en onbewuste in jezelf wat verassende inzichten kan opleveren.

Inmiddels zijn wij van start gegaan met de themamodules  ‘Van Ego naar Zelf’ en ‘Het mannelijke en vrouwelijke aspect in ieder mens’.

Een deelneemster aan het woord:

Tijdens de kennismakingsworkshop was ik al verrast door de wijze waarop de kaarten die Anne ontwikkelde kunnen worden ingezet en de krachtige wijze waarop ze zich laten combineren met systemisch werk. Het feit dat ik  sindsdien regelmatig met de kaarten werkte,  voorkwam niet dat ik tijdens de tweedaagse workshop ‘het mannelijke en vrouwelijke in ieder mens’ opnieuw verrast werd. Niet alleen de kaarten, ook de vragen waarmee Anne ons aan het werk zette en de wijze waarop ze beide dagen begeleidde, leidden tot buitengewoon krachtige resultaten. De combinatie met systemisch werk leidde  tot verbluffende beelden en resultaten, bij alle deelnemers. De tweedaagse groeide daardoor uit tot een buitengewoon transformerende ontdekkingsreis naar binnen. Het leverde mij bovendien hele mooi inspiratie op die ik meeneem naar mijn eigen aanbod van workshops en cursussen.’

Marlijn Nijboer

Storytelling, Onderwijscommunicatie

Het was indrukwekkend om te zien hoeveel inzicht deze verdiepende modules gaven en dat, het zich bewust worden van, ook daadwerkelijk op een onbewust niveau veranderprocessen in gang ging zet zonder deze (via de ratio) bewust aan te sturen. Alle deelnemers vertelden onafhankelijk van elkaar dat zij ‘ineens’ anders reageerden op situaties dan zij van zichzelf gewend waren. Als dat geen transformatieproces is…

Begin 2020 start de volgende serie themamodules. Ervaar tot wat deze buitengewoon krachtige werkwijze in staat is want soms schieten woorden gewoon tekort. Voor meer inhoudelijke informatie, omdat de ratio ook wat wil, kijk op de website. Ik zie je graag bij een van de verdiepende themamodules.

.https://dereisvandeheld.nl/trainingen/losse-modules/

We gaan daadwerkelijk op Reis!

Het tweede nieuwtje gaat over de summerschool van 2020. Wie heeft zin om bijscholing met een Reis te combineren? Eind juni 2020 bezoeken we het Griekse eiland Ithaka waar wij in de voetsporen van de Griekse held Odysseus en zijn vrouw Penelope het thema MOED gaan onderzoeken. Je weet wel, de passieve en actieve vorm van moed, Kaart zeven! Natuurlijk komt ook hier jouw eigen proces met jouw thema’s weer vol aan bod. https://dereisvandeheld.nl/2019/04/18/summerschool-2020-op-ithaka-een-impressie/

Een door mij geschreven artikel en een interview ter inspiratie voor jullie!

En dan last but not least het nieuws over mij en de School voor Coaching van Ans Tros te Utrecht. Ook daar is men zeer gesteld op het gedachtegoed van Carl Gustav Jung en weet men de vertaalslag te maken tussen wijsheden van oude tradities en het coachingsvak.

Binnenkort geef ik er een workshop. In het kader daarvan ben ik  gevraagd een boekrecensie te schrijven, inhoudelijk afgestemd op  mijn methode. Het is het boek ‘The Psychology of Kundalini Yoga’ van C.G. Jung geworden. In dit korte artikel leg ik de relatie tussen Jung en de Yoga filosofie uit en hoe een combinatie van beide een interessante nieuwe invalshoek voor coaching kan leiden. Ik wens jullie veel leesplezier! https://www.schoolvoorcoaching.nl/Inspiratie/the-psychology-of-kundalini-yoga-door-cg-jungsonu-shamdasani

Om mensen een indruk te geven over hoe de methode is ontstaan, waar zij op gebaseerd is en wat je er zo mee kunt, is er ook nog een interview met mij geweest. In de volgende link kun je lezen wat ik hierover te vertellen heb.

https://www.schoolvoorcoaching.nl/Inspiratie/de-antwoorden-liggen-niet-buiten-maar-in-ons—anne-pauen

Dag dag!

Dat waren de nieuwtjes van het afgelopen halve jaar. Rest mij nog jullie toe te wensen: tijd voor stilte en inkeer in de aankomende twee maanden. Tenslotte mogen wij in de periode van de korter wordende dagen heel legitiem onze eigen onderwereld induiken, wat fijn!

En natuurlijk zie ik jullie graag volend jaar weer terug.

Wat Jung in 1932 van Yogafilosofie vond en welke betekenis zij in deze tijd voor het coachingsvak heeft.

Pas een maand geleden kwam ik tijdens een seminar van de Indiase Yogi Sri M. op het spoor van dit boek: The Psychology of Kundalini Yoga, geschreven door Sonu Shamdasani. Het trok mijn aandacht omdat de kruisbestuiving tussen de yogatraditie en de Jungiaanse dieptepsychologie hét thema is waar ik mij de afgelopen jaren zeer intensief mee bezig heb gehouden.

Ook in het contact met Ans Tros (creatief directeur van SchoolvoorCoaching), was precies dit het aspect dat ons verbond: de gedeelde passie voor het werk van Jung en oude wijsheidstraditie – én de wens deze toegankelijker te maken voor een professioneel coachpubliek. Voor wie zich wil laten inspireren door de kruisbestuiving van westerse psychologie en oosterse wijsheidstraditie, is dit boek dan ook een absolute aanrader.

Natuurlijk was ik ervan op de hoogde dat Jung zich intensief met de oud-Indiase Vedische wijsheidstraditie had beziggehouden. Sterker nog, door Jung ben ik met deze filosofische stroming in aanraking gekomen, die achteraf gezien mijn professionele ontwikkeling zeer heeft beïnvloed. Wat ik niet wist, was dat hij in 1932 hierover een reeks colleges heeft gegeven aan de Psychologische Club van Zürich, waarbij hij een psychologische interpretatie gaf van zijn visie op de Kundalini Yoga. Het boek is dan ook samengesteld door Sonu Shamdasani, aan hand van Notes of the Seminar given in 1932 bij C.G. Jung.

Jung bestudeerde deze oude traditie niet vanuit een filosofische of religieuze interesse, maar als inspiratiebron voor zijn eigen psychologie. “These forms of yoga with their rich symbolism afford me invaluable comparative material for the interpretation of the collective unconscious.”

Wel was Jung zeer sceptisch over de invloed van yoga op een westers mens die, geworteld in een Christelijke traditie, volgens hem op zijn eigen cultuur terug moest grijpen: “The more we study yoga, the more we realize how far it is from us.” Vervolgens verwoordt de auteur van het boek Jung’s visie betreffende dit onderwerp als volgt: This led him to conclude that in the course of the centuries the West will produce its own yoga, and it will be on the basis laid down by Christianity.”

Deze zienswijze van Jung maakte mij duidelijk hoeveel er inmiddels in het westen is veranderd. Immers zijn een aantal elementen uit de Yogatraditie in onze moderne westerse cultuur een niet meer weg te denken deel van onze lifestyle geworden.

Maar, hoewel we in het westen yoga veel beoefenen in de vorm van asanas (lichaamshoudingen) en meditatie gebruikt wordt om onze stressgevoeligheid te lijf te gaan, beperken deze activiteiten zich nog voornamelijk tot onze vrije tijd. Toegegeven, mindfulness heeft inmiddels een wetenschappelijke status verkregen en wordt daardoor ook ingezet in het bedrijfsleven bij stresspreventie. Maar toch mis ik de essentie van dat wat de yogatraditie ons te bieden heeft; namelijk de ontwikkeling van ons bewustzijn. Het gaat volgens mij om het ontdekken van de waarde die dit kan hebben op het gebied van persoonlijke en professionele ontwikkeling, niet in het minst binnen de coachingspraktijk. 

Shamdasani omschrijft de inspiratie die Jung in de yogatraditie vond als volgt: “For Jung, yoga represented a rich storehouse of symbolic depictions of inner experience and of the individuation process in particular.”

Nu zou ik zelf de yogatraditie niet als een warenhuis willen neerzetten, maar toch begrijp ik goed dat Jung het verband legt met de inhoud van deze traditie, als het gaat om bewustzijnsontwikkeling en hetgeen hij het individuatieproces van de mens noemde. En laat nou precies deze overeenkomst de trigger zijn geweest die mij zozeer geïnspireerd heeft dat ik voelde: dit is iets dat van grote waarde voor de coachingspraktijk kan zijn. Om collega’s hiermee in contact te brengen heb ik de coachingsmethode De Reis van de Held ontwikkeld. Vanuit mijn trainingsbureau geef ik na- en bijscholingstrajecten aan coaches zodat zij vanuit dit gedachtegoed mensen kunnen begeleiden.

Want uiteindelijk gaat ons vak over het begeleiden van kleine en grote bewustwordingsprocessen. Ook is bewustzijnsontwikkeling  hét onderwerp waar de hele yogatraditie om draait. De lichamelijke oefeningen en de controle van de geest, zijn alleen maar onderdelen die er uiteindelijk voor moeten zorgen dat de mens zich kan ontwikkelen. Dit is het gedachtegoed dat Jung in zijn individuatieproces centraal heeft gesteld.

Anne Pauen is coach, ontwikkelaar en opleider van de Jungiaanse coachingsmethode De Reis van de Held. Voor SchoolvoorCoaching verzorgt zij de gelijknamige workshop.

– Meer informatie over Anne, haar trainingsbureau en het gedachtegoed van De Reis van de Held vind je ook op haar website: dereisvandeheld.nl

Het programma van de Summerschool 2020 op het Griekse eiland Ithaka is klaar!

Welke coach gaat letterlijk en figuurlijk mee op reis? Een reis in de buitenwereld kan ook een reis naar binnen worden. Op Ithaka ontmoet natuur cultuur. De stille getuigen van eeuwenoude (mystieke) ervaringen die ons in een ononderbroken lijn verbindt met allen die voor ons waren.

Ben je geboeid door oude verhalen en ervan overtuigd dat deze ook in ons verder leven? Dan is deze reis zeker iets voor jou.

 

Reis- en boekingsinformatie

Wat leuk dat je bent geïnteresseerd in de Summerschool van 2020. We volgen de sporen van de held Odysseus uit de Griekse mythologie. Het overkoepelend thema is: moed

De reis zal plaatsvinden van 9 tot en met 14 juni 2020. Deze data zijn onder voorbehoud, want de reis kan nog niet daadwerkelijk worden geboekt. Je kan wel vast een voorreservering maken. Hieronder lees je meer over het programma, de prijzen en voorwaarden.

Ithaka

Het eiland is het geliefde thuisland van Odysseus, de held uit het verhaal de Ilias van Homerus. Het boek van Homerus heeft de naam van het eiland wereldwijd verspreid. De sfeer op het eiland is authentiek en nostalgisch.

Jouw verblijf

Hotel Familia is een gezellig en authentiek boutique hotel.

Je verblijft in een comfortabele 2-persoonskamer op indeling. Een kamer voor alleengebruik is ook mogelijk. De kamer is voorzien van wifi, airconditioning, kluisje, föhn, minibar en tv.

 

Programma

Op dinsdag 9 juni 2020 vliegen wij vanaf Amsterdam naar Preveza, van daaruit met de boot naar Ithaka. We eten in de buurt van het hotel, verkennen de omgeving en sluiten de dag af met een inleiding in het thema van de reis.

Op woensdag staat een begeleide wandeling Homer’s walk op het programma van een Nederlandstalige wandelgids. Zij zal ons letterlijk en figuurlijk meenemen in de voetsporen van Odysseus op Ithaka.

De twee dagen hierna, donderdag en vrijdag, vullen wij in met opdrachten die het thema zelfkennis ondersteunen. Hierbij ontdek je jouw eigen thema voor deze reis. Aan het eind van de reis zullen we zien hoe jouw thema in relatie staat tot het overkoepelende thema moed.

We verzamelen ‘s morgens na het ontbijt en bespreken de opdracht voor de dag. Hierna ga je alleen of met iemand uit de groep op pad. Al wandelend verken jij je thema. Deze dagen kun je geografisch naar eigen keuze invullen. S ’ avonds komen we tijdens ons gezamenlijk etentje bij elkaar om de dag te bespreken.

Prijzen *

€ 1285,00 per persoon in een gedeelde 2-persoonskamer (onder voorbehoud van wijzigingen)

€ 1545,00 per persoon in een kamer voor alleengebruik (onder voorbehoud van wijzigingen)

*dit zijn voorlopige prijzen gebaseerd op de prijzen van 2019. Zodra de definitieve prijzen voor 2020 bekend zijn worden deze doorgegeven.

Voorwaarden

Op dit moment is alleen een voorreservering mogelijk, Naar verwachting kan in september 2019 daadwerkelijk geboekt worden.

Wilt u alvast een aanmelding doen? Vul hiervoor bijgevoegd aanmeldformulier in en stuur dat vóór 1 september 2019 aan mij terug. De voorreserveringskosten zijn € 50,00. Zodra de definitieve prijzen bekend zijn, ontvangt u van mij een bericht. Wanneer u akkoord gaat met de prijs dan wordt uw reservering omgezet in een definitieve boeking. De gedeeltelijke aanbetaling van € 50 wordt dan verrekend met het totaalbedrag. Zodra de reservering definitief is gelden direct de annuleringsvoorwaarden.

https://dereisvandeheld.nl/contact/

Waarom werken met het onderbewustzijn in coachingssituaties zo waardevol kan zijn

Wat zegt jouw onbewuste er nou eigenlijk van?  Mijn inziens naar, een niet meer weg te denken vraag bij het begeleiden van mensen in coachingssituaties.

Als ons ècht iets raakt, komen we woorden tekort. Ook een gevoel is haast niet in taal te vatten. En toch proberen we dat constant te doen. We zijn opgegroeid in een tijd en cultuur waarbij de ratio, het bewijsbare, het tastbare en het verstandelijke zo belangrijk zijn geworden, dat al het andere, wat in ons leeft, op de achtergrond is geraakt.

 Ons onbewuste spreekt in beelden tot ons, net als de archetypische personages in sprookjes, mythologen en legendes. Dit verbindt ons met elkaar, als mens zijnde, in een collectieve bewustzijnslaag, opgebouwd sinds mensengeheugenis.

Het zijn de symbolen die in ons onbewuste tot taal worden. De taal van ons mythisch bewustzijn. Van hieruit ontstonden de verhalen, die de wijsheid van onze voorouders naar onze tijd transporteren.

 Maar doen wij er nog wat mee, met deze oude wijsheden? Zijn zij nog actueel? Passen zij überhaupt nog in onze moderne tijd?

Praten met het onbewuste gaat altijd via- via. Er zijn ingangen voor nodig die door een beeld, een geluid een smaak en geur, of een tastbare waarneming, tot ons spreken. Wonder boven wonder, vinden we dan alle antwoorden waar wij met ons verstand niet onmiddellijk bij kunnen komen. Daarom is hiervoor een brug nodig.

 Pas als we de weg door de ‘onderwereld’ bewandeld hebben, werken we met echte, authentieke informatie, die ons ongeschminkt langs de controlefuncties van ons verstand en ons sociaal wenselijk gedrag brengen.

Mensen reageren vaak overdonderd, spontaan en gefascineerd omdat de beelden iets spiegelen, waarvan zij zich op dat moment niet bewust zijn, maar wel onmiddellijk herkennen als zij ermee geconfronteerd worden. Terugkomend op de beeldtaal van mythologieën, waar in symbooltaal eeuwenoude wijsheden getransporteerd worden. Hetzelfde fenomeen komen we ook in de eeuwenoude wijsheids-tradities tegen, waarvan iedere cultuur haar eigen variant kent. In al deze verschillende uitingsvormen gaat het in wezen om dezelfde vragen die alle mensen ten allen tijden het meest hebben bezig gehouden. De archetypische vragen over de zin van ons bestaan.

Als mens zijn wij compleet. Bij ons menszijn hoort de primaire behoefte naar geluk en een zinvol bestaan. Deze nemen we mee in ons arbeidzame bestaan. Wij als coaches komen deze intrinsieke drijfveer in ieder mens tegen, die wij begeleiden tijdens zijn ontwikkelprocessen. Juist, als het om moeizame en pijnlijke veranderprocessen in iemands persoonlijke of professionele leven gaat.

 Is dan de verstandelijke benadering van een soortgelijke situatie genoeg? Brengt ons een methodiek afgeleid van de cognitieve gedragstherapie, daar waar we heen willen? Is het resultaat dat we hiermee bereiken duurzaam?

In de oosterse filosofie kwam ik de een interessante stelling tegen, die daar zegt: bij alles wat een mens middels zijn verstand bedenkt, put hij uit zijn bestaande informatiebron. Daarbij trekt hij conclusies uit de gegevens waarvan hij zich reeds bewust is. Natuurlijk kunnen hieruit nieuwe inzichten voortkomen, maar zij zijn altijd gebaseerd op reeds bekende informatie. Terwijl, als jij je bewustzijn wilt verruimen moet je ervaren wat er gebeurd als jij je overgeeft aan het transcendente, hetgeen de grenzen van onze ervaringen overstijgt en in die zin betrekking heeft op hetgeen waarvan wij ons niet bewust zijn, van wat we niét weten. Het niet weten, oftewel, het onbekende van het onbewuste kan dan pas zijn werk doen.

Terugkerend naar de coachingspraktijk. Kan het ‘niet weten’ uit ons onbewuste dé informatie opleveren, die ons bewustzijn verruimt en daarmee nieuwe, maar wel authentieke informatie uit een hele andere bron ter beschikking stelt, dan de reeds bekende?

Het antwoord is volgens mij, ja! Het kan.

En wat is daar dan het voordeel van?

Als wij ons oor te luisteren leggen bij hetgeen waarvan wij ons niet bewust zijn, dan kunnen wij de verbinding leggen tussen de diepe kracht van deze innerlijke beleving en ons concluderend denkvermogen. Dit levert een uitgebalanceerd resultaat op, waarbij hart en hoofd vanuit gelijkwaardigheid ingezet kunnen worden.

Uiteindelijk draait alles om balans. Zowel in de fysieke wereld àls in de wereld van de psyche. Laten we daar ons voordeel mee doen.

Anne Pauen

BOG training & organisatieadvies DE REIS VAN DE HELD®

https://dereisvandeheld.nl/

Accreditatie Stichting Keurmerk Beroepsscholingen (SKG)

Onze trainingen zijn geaccrediteerd  door Stichting Keurmerk Beroepsscholingen (SKB).

Ons trainingsaanbod, gebaseerd op de Jungiaanse dieptepsychologie, is uniek. Het is gericht op de  professional die als coach, trainer of therapeut met mensen, vanuit een diepere laag, aan hun persoonlijke of professionele ontwikkeling  wil gaan werken. leden van beroepsverenigingen ontvangen  PE punten voor onze  bij- en nascholingen.

Kijk voor meer informatie:

https://dereisvandeheld.nl/trainingen/

Persoonlijke ontwikkeling: een noodzaak voor leidinggevenden

Laatst las ik een artikel van Klaas-Jan Klatten, psycholoog en organisatieadviseur,  met als titel:

Medewerkers verlaten niet hun baan, maar hun leidinggevende

Klaas- Jan spreekt duidelijke taal en kan zijn beweringen ook met wetenschappelijk onderzoek onderbouwen.

De strekking van zijn verhaal is: meer dan 5o procent van alle mensen verlaten hun baan vanwege hun ‘baas’. Dit wordt meestal niet uitgesproken en de meeste organisaties onderzoeken de oorzaak van vertrek niet grondig genoeg. Dat is jammer, want er valt veel winst te halen.

Klaas-Jan geeft aan dat een gemis aan zelfreflectie de hoofdoorzaak is. Leidinggevende zijn vaak onkritisch ten opzichte van zichzelf en denken graag dat de oorzaak voor een conflict altijd bij de ander zit.

Nu is dit fenomeen niet iets wat alleen maar bij leidinggevenden het geval is, dit verschijnsel kent ieder mens. Sterker nog, we worden zo geboren en blijven deze houding houden als wij niet te weinig tijd en energie in onze persoonlijke ontwikkeling investeren.

 

Zelfreflectie vraagt om moed

Het is normaal dat wij vanuit onze eigen blikwinkel de wereld bekijken, alles op onszelf betrekken en ervan uitgaan dat onze waarheid universeel is. Het vraagt om inzicht wil men zich realiseren dat ieder mens de wereld op een andere manier beleeft, dat wij constant onze wensen en verlangens op anderen projecteren en zij hetzelfde doen met ons.

Door deze aangeboren mechanismen leven wij in relaties die het resultaat van onze projecties zijn.  Als gevolg daarvan hebben wij met sommige mensen een goede relatie en met anderen een slechte. Verder niets mis mee zou je kunnen zeggen, zolang we niet in een afhankelijke relatie tot elkaar staan zoals, bij familie en collega’s op het werk, het geval is.

We mogen dus terecht van mensen in leidinggevende posities verwachten dat zij aan hun persoonlijke ontwikkeling werken en zich gesterkt weten door enige kennis van psychologische mechanismen.

Jammer genoeg is dat niet altijd het geval. Ook dat is begrijpelijk, immers vraagt zelfreflectie om moed.

Tenslotte komen wij in dat proces ook onze schaduwkanten tegen en dat kan behoorlijk pijn doen. Vrijwillig beginnen wij er dus niet zo gauw aan. Wat kan ons dan verleiden om het wel te doen? Zoals altijd en met alles heeft ieder nadeel ook een voordeel en omgekeerd. Het voordeel van zelfreflectie is een stap op weg naar meer bewustzijnsontwikkeling en het voordeel daarvan is: meer balans in je leven, minder stress in tussenmenselijke relaties, meer controle en zelfsturing aan je leven kunnen geven, meer geluk en tevredenheid.

Het is voor ieder mens inzichtelijk dat meer kennis van zaken uiteindelijk ook altijd iets oplevert. Laten we er dus aan gaan werken dat leidinggevenden het niet vervelend vinden om aan zich zelf te werken maar dat ze overtuigt raken van de grote winst die daarin ook voor hun persoonlijk te halen valt.

Mijn coachingstool DE REIS VAN DE HELD is één manier om mensen bij hun bewustzijnsontwikkeling te ondersteunen op weg naar Zelfkennis.

Zeker geen overbodige luxe in heel veel posities…

 

Over mannelijke en vrouwelijke aspecten in leiderschap

Wat een boeiend thema!

Vaak  roept het thema emoties op; maar alles wat emoties opwekt is interessant want blijkbaar triggert het iets in ons.

Toegegeven, het thema is vooral bij 50 plussers met ‘Vorsicht zu geniessen’. Immers, zij hebben de tijd van de vrouwenemancipatie nog actief meegemaakt. Dezelfde rechten als mannen hebben, dat wilden vrouwen toen, terecht natuurlijk en in veel opzichten mag je van een succes spreken. Maar er ging ook heel veel mis: wij (vrouwen) moesten ook veel inleveren. Bijvoorbeeld ons authentieke vrouw zijn. Wilde je echt iets bereiken in de mannenwereld moest je de regels van de old school-boys gaan volgen, anders kwam je er écht niet tussen. En laten we eerlijk zijn, er zijn nog steeds werkterreinen en functies  waar de lucht voor vrouwen gewoon te dun is. Het blijven mannenbolwerken.

 

Een paradigmaverschuiving is aan de gang

Moeten we daarom treuren? Nee, ik denk van niet. Want ging het in het verleden vooral erom om mee te mogen spelen, anno nu gaat het om transformatie. Daarmee is een verandering van denken, voelen en handelen bedoelt. Kortom een paradigmaverschuiving.

C.G. Jung was de eerste die in zijn psychologie het fenomeen van de mannelijke en vrouwelijke aspecten in de mens introduceerde. Daarmee bedoelde hij: in iedere man zit ook een vrouwelijk aspect, de Anima zoals in iedere vrouw een mannelijk aspect aanwezig is, de Animus.

 

Discussie over genderneutraal 

Aan deze aspecten zijn bepaalde eigenschappen gekoppeld.  De discussie die tegenwoordig gevoerd wordt heeft hiermee te maken en gaat over de vraag naar een genderneutraal perspectief. Men is van mening dat ieder mens een bepaalde hoeveelheid eigenschappen heeft, die eigenlijk niet meer aan een geslacht gekoppeld mogen worden.

Dat kan… maar ik ben het er niet écht mee eens. Voor mij is het begrip mannelijk en vrouwelijk een mooi manier om de verschillen te benoemen die diep binnen bij ieder mens onmiddellijk aangevoeld kunnen worden zonder dat men de eigenschappen hoeft te benoemen die hierbij horen. Want, het gaat juist om de verschillen, zolang we maar beseffen dat ze op een gelijkwaardige manier de twee delen van één geheel vormen.

De alchemisten noemden dit verschijnsel het heilige huwelijk. De vereniging van het mannelijk en vrouwelijke dat in zijn heelheid tot één wordt.

Het mannelijke en vrouwelijke als verschillende vormen van leiderschapsstijlen

Ik geef toe dat ik een beetje langs zijwegen gewandeld ben want wat heeft dit alles in godsnaam met een organisatie en leiderschapsstijlen te maken?

Jullie raden het natuurlijk al: alles!

Ervan uitgaand dat de Anima en de Animus in ons eigenschappen symboliseren die hun uiting vinden in de gedragingen van mensen, is het begrijpelijk dat iemand met veel mannelijke energie een sfeer creëert waarbij bepaalde eigenschappen de bovenhand voeren. Denk hierbij aan: actie, naar buiten gerichte handelingen, kaders scheppen, regelgevend, intellect en verstand gebruiken, hiërarchische structuren. Iedereen die dit in zich draagt, leuk vindt, belangrijk acht of normaal vind, maakt gebruik van zijn mannelijk deel. En let op, dat geldt dus ook voor vrouwen.

Heb je een organisatie die plat georganiseerd is, zelfsturende teams heeft, collegiaal overleg, veel waarde hecht aan goede onderlinge relaties, waar empathisch vermogen getoond wordt, dan is er sprake van een organisatie die veel vrouwelijke eigenschappen vertoont.

Nu hoor ik iedereen roepen: het lijkt wel alsof de mannelijke eigenschappen alleen maar negatief zijn en de vrouwelijke positief. Maar dat is niet zo: het is alleen zo, dat wij door een paradigmaverschuiving,  die in de laatste jaren heeft plaats gevonden, deze eigenschappen op dit moment als positief ervaren. Objectief gezien zijn namelijk alle eigenschaften goed en hebben alle positieve eigenschappen  ook een schaduwkant.  Denk aan het vrouwelijk principe van binding: enerzijds de positieve kant van een fijne relatie, anderzijds de negatieve kant van verstikking of de mannelijke eigenschap van begrenzing. Hierdoor kan men zich veilig terugtrekken in zijn holletje of benauwd voelen.

Wat wordt dan de conclusie:

Aangezien er al heel wat is veranderd in onze kijk op het vrouwelijke en mannelijke zouden wij de eigenschappen die ons goed doen en bevorderlijk zijn voor een goede sfeer in een organisatie stimuleren. Dat doen we niet door meer vrouwen op bepaalde posities te zetten maar onafhankelijk van het geslacht van een persoon eigenschappen te stimuleren die dienlijk zijn voor het welzijn en de sfeer in een organisatie.

https://dereisvandeheld.nl/trainingen/losse-modules/

 

 

 

De opbouw van het cursusaanbod van DE REIS VAN DE HELD

Onlangs kreeg ik de vraag van een coach: welke cursus uit je aanbod is voor mij het meest geschikt?

Deze vraag heeft mij ertoe aangezet om de opbouw van mijn aanbod in een paar zinnen te vangen zodat het een ieder duidelijk wordt wat het verschil is tussen een workshop, de losse thema modules en de masterclass.

Dit is mijn antwoord:

Iedereen kan met de kaarten aan de slag. Er zit een korte uitleg bij en als je de kaarten alleen maar ter inspiratie wilt gebruiken is dat voldoende. Deze aanpak zou ik vooral voor particulier gebruik adviseren. 

Wil je er echter als  professional mee gaan werken, dan is het noodzakelijk om je meer te verdiepen in de achtergrond en de betekenis van de kaarten. Om dat te kunnen doen heb ik mijn cursusaanbod breed opgezet waardoor iedereen zelf kan bepalen hoe zeer hij/zij zich wil gaan verdiepen in de materie.

De eerste stap is een eendaagse kennismakingsworkshop. Met de informatie die je krijgt kun je de kaarten als interventiemiddel inzetten waarbij de vrije associatie van je client de informatie levert waarmee jullie aan het werk gaan. Eigen kennis is dan nog niet nodig. Tijdens de workshop laat ik de didactische mogelijkheden zien.  Aan het eind van de dag weet je wat de methode jou voor mogelijkheden biedt op interventieniveau. 

Stap twee, de losse thema modules: wil jij je meer verdiepen in het werken met archetypen dan zijn de thema- modules zeer geschikt. Na het volgen van de modules heb je ervaring opgedaan met de belangrijkste archetypen van deze methode en ben je in staat alle thema’s uit je eigen praktijk hieraan te relateren  en vanuit een dieptepsychologische kijk te benaderen. Door je eigen kennis die je via deze modules verworven hebt ben je in staat de archetypes te herkennen en in te zetten in je werk.

Met stap drie, de masterclass, ga je de diepte in en dompel jij jezelf helemaal onder.

Wil je bij jezelf het proces van bewustzijnsontwikkeling stimuleren omdat je hierdoor tot meer zelfkennis komt? Dan ga je dit in een zeven maanden durend traject ervaren. Je werkt aan je eigen levensthema alsook met casussen uit je werkpraktijk.  Het resultaat zal zeker zijn weerslag hebben op de manier waarop je in het vervolg mensen in vergelijkbare processen kunt begeleiden. Na het volgen van de masterclass ben je in staat alle processen volgens deze methode te begeleiden.

Welkom leden van beroepsvereniging

Het doet ons genoegen jullie mede te mogen delen dat de kennismakingsworkshop DE REIS VAN DE HELD door de veel beroepsvereniging met PE punten gewaardeerd wordt. Informeer naar het aantal PE punten en de afspraken over ledenkorting bij inschrijving.

Ook de verdiepende vervolgmodules die wij vanaf 2019 aanbieden worden als na-en bijscholing erkend.

« Oudere berichten