In de stilte ontstaat ruimte voor levensvragen

Vreemd genoeg konden de voorgaande plannen voor een summerschool nooit doorgang vinden. Het leek wel alsof er een soort boodschap achter verscholen zat en ik begon me af te vragen of ik wel de juiste vorm gevonden had. Moest het wel een summerschool worden in een ander land met een verdiepend programma voor persoonlijke ontwikkeling als verlengstuk van mijn themamodules?

Eind vorig jaar ben ik met mezelf in beraad gegaan om erachter te komen of er voor mij iets niet kloppend voelde. En zo ja, wat zou dan wel de ideale vorm zijn? Er plopte een aantal zaken op die voor mij belangrijk bleken maar waar ik voordien te weinig aandacht aan had geschonken. Ik besefte dat mijn intentie zich niet richt op het organiseren van een reis in de buitenwereld. Dat betekent dat een locatie ook niet veerweg hoeft te zijn. De reis die ik voor ogen heb gaat naar binnen. Ik kwam uit bij het begrip ‘de innerlijke weg’. Dat vroeg i.d.d. om een andere vorm: een retraite en geen summerschool. Ik wil met mijn reizen de diepte in, iets laten ervaren, op iets kauwen, het laten bezinken en erop vertrouwen dat op het juiste moment de juiste inzichten komen. En wat heb ik hiervoor nodig: een rustgevende en inspirerende omgeving die op een natuurlijke manier ruimte geeft aan stilte en tijd voor bezinning.

En jullie raden het waarschijnlijk al: als jij je echt afstemt op je innerlijke verlangens en deze als absoluut kloppend ervaart dan gebeurd er ook in de buitenwereld van alles. Kort ernaar kwam ik een vriendin tegen. Zij was net bezig een reisorganisatie op te richten voor alleenreizende (vrouwen). In vrijheid verbonden zijn met anderen, je laten inspireren op welke manier dan ook. Zei het door een bijzondere locatie, een prachtige omgeving of een programma dat net even anders is. Wij besloten om samen te gaan voor een reis naar binnen.

En dit is het geworden: ik hoop dat jullie er blij van worden en als jullie een ’ja, dat is het’ voelen hoor ik het vanzelf.

De reis als metafoor voor de weg naar binnen 

Sinds mensenheugenis bewandelen wij mensen bewust of onbewust onze spirituele weg. Soms onder begeleiding van een leraar en soms in afzondering.

We maken tijd voor de ziel!

Dat doen we door ruimte te creëren, zowel in de uiterlijke wereld alsook in onze innerlijke wereld. Hierdoor worden we ontvankelijk voor subtiele waarnemingen die de omgeving ons signaleert en geven we gehoor aan de influistering van onze intuïtie.

We hebben aandacht voor ons lijf ; we komen letterlijk in beweging. Al lopend neem we waar en komen we in contact met onze ledematen.

En dan…loskomen van het alledaagse!

Tijd voor inkeer en bezinning. Want, alleen in de stilte horen we de fluisteringen van onze innerlijke wereld.

Wat wordt er over het bewandelen van het pad gezegd in oude wijsgerige tradities?

De Indiase Vedanta filosofie levert ons een zeer breed scala aan mogelijkheden om onze spirituele ontwikkeling de juiste bedding te geven: je kunt het ook zien als een soort van hygiëne voor ziel, geest en lichaam, want die drie horen onlosmakelijk bijlkaar.

Voor ons dagelijks leven betekend dit: probeer een dagritme te vinden en neem tijd voor reflectie en bezinning, neem rust en zoek geregeld de stilte op, verzorg je lichaam goed door de juiste voeding en beweging. Hou maat in alles wat je doet. Neem tijd voor inkeer en reserveer één keer per jaar een paar dagen voor je levensvragen.

Welke vorm kiezen wij?

Deze aanbevelingen wilden we graag omzetten en faciliteren voor de zinzoeker die een verlangen voelt naar inspiratie bij levensvragen zodat er ruimte ontstaat voor innerlijke processen.

Tijdens de vijfdaagse retraite in een klooster willen wij de uiterlijke omstandigheden creëren om jouw innerlijk proces optimaal te ondersteunen.

We volgen het ritme van het kloosterleven: vier momenten op de dag voor bezinning, een natuurlijke beschermende omgeving door de tuinen en het omliggende landschap; eten uit de moestuin.

Inspiratie in de ochtend: inleiding in het gedachtengoed van de Indiase Vedanta filosofie en een praktische benadering in de workshops die toegang geven tot jouw persoonlijk onbewuste. Verwerkingstijd in de middag, tijd voor uitwisseling in de avond.

Wij geven jou vrijheid in verbinding omdat je aan mag sluiten als je je wilt laten inspireren en je terug mag trekken als je voldaan bent. Voel je behoefte om in contact te treden, zoek dan de nabijheid van de ander op. Alle programmadelen zijn facultatief, de prijs is inclusief overnachting, maaltijden en programma.

Zie voor meer informatie de website van togetheringgroepsvakanties.nl of volg ons op sociale media LinkedIn en Facebook.

 

 

 

 

 

 

 

 


    Meer informatie of inschrijven voor de summerschool?