Inschrijving & agenda

De ziel, het transpersoonlijk deel van de mens, paste een hele tijd niet meer in ons ‘moderne’ mens- en wereldbeeld. Tegenwoordig begint het thema weer ‘stubenrein’ te worden. Sterker nog: de ziel beleeft een revival.

Als professional, zowel bij coaching alsook in de praktijk van (psycho)therapeuten, merken we een groeiende behoefte naar zingeving van het leven. Zelfs in de psychiatrie komt er aandacht voor de ziel. Onlangs verkondigde psychiater Jim van Os in een interview met Trouw: “Het is onverantwoord dat we mensen laten opgroeien zonder spirituele dimensie.”

Betekenisvol leven daar gaat het om en daarvoor is meer nodig dan ‘alleen maar’ succes in de materiële buitenwereld. De herontdekking van de ziel hoort meestal thuis in de tweede levenshelft, zo zei C.G. Jung. Dan begint vaak de tijd van het naar binnen kijken, waarbij we ons afvragen wie we ten diepste zijn en wat het daadwerkelijke doel in ons leven is. We beginnen ons bewust te worden van ons individuatieproces.

Graag citeer ik ook Marion Woodman, een Canadese mythopoëtische auteur en analytisch psycholoog in de geest van C.G. Jung. “If you live your full soul’s journey and you find the spiritual dimension you gonna go this way and surrender the old life to the new.”

De ziel als werkhypothese zorgt voor een perspectief-switch waardoor je beseft dat je precies zo bent als je bedoeld was om te zijn.

De herontdekking van de ziel bij coaching en in de therapeutische praktijk is het thema van deze masterclass. Natuurlijk behandelen we de ziel als een psychologisch model, niet als geloofsovertuiging. De speciaal hiervoor ontwikkelde werkhypothese is een filosofisch gedachtenspel waarbij wij ons afvragen: stel dat de ziel bewust voor dit leven gekozen heeft, wat verandert dan in mijn perspectief op mijn leven, inclusief de minder leuke gebeurtenissen? Deze hypothese is afgeleid van de oud Indiase Vedische wijsheidstraditie. Vanuit het zielsperspectief naar je leven kijken is uitermate boeiend; te ervaren wat dat met je doet, kan heel indrukwekkend zijn. Het resulteert sowieso altijd in de conclusie dat ieder mens precies zo is als ‘ie bedoeld was om te zijn, waardoor een gevoel van rust ontstaat. Bovendien wordt alles in je leven betekenisvol. Vanuit deze veronderstelling gezien, kan ook leed als zinvol worden ervaren. Let wel! Ook hier geldt weer: de werkhypothese is een filosofisch gedachtenspel, waardoor men het verschil in de gevoelslading kan proeven. Het zielsperspectief is geen geloofsovertuiging.

Tijdens de masterclass wordt een dynamiek in gang gezet die je verder brengt in je proces van bewustwording. Dit doen we door tijdens de bijeenkomsten vooral ervaringsgericht te werken. Hierbij toont zich het onbewuste op zowel het persoonlijke als collectieve niveau. De instrumenten die dit mogelijk maken zijn: de door Anne Pauen ontwikkelde methode ‘De Reis van de Held®’ als analytische tool, de inzet van creatieve middelen en uiteraard systemische werkvormen. De theorie wordt toegankelijk gemaakt door een uitgebreide reader die binnenkort ook als boek verkrijgbaar is.

De masterclass dient jouw bewustzijnsontwikkeling. Hierbij gaan persoonlijke en professionele ontwikkeling hand in hand.

Kijk hier voor meer gedetailleerde informatie over de inhoud van de masterclass

Afsluitend nog een paar metaforen die passen bij het proces van de masterclass:
– Tijdens je reis zul je een tocht door je persoonlijke onderwereld maken.
– Door inkeer zul je de monnik in jezelf tegen komen.
– De donkere nacht van de ziel hoort erbij.
– Na lange soms moeizame omzwervingen zul je (gelouterd) je Zelf aanschouwen.
– De ingewijden dienen niets te leren maar dienen iets te ondergaan.
– Ken u zelve en u kent het Al

Een deelnemer over de masterclass:
De masterclass: De herontdekking van de ziel, was een feest van herkenning. En dan vooral herkennen, of eigenlijk moet ik zeggen erkennen, van kennis die wel bij me was maar die ik niet echt durfde te aanvaarden. Door de werkhypothese en de werkwijze met opstellingen kon ik voorbij mijn innerlijke criticus komen. Daardoor ontmoette ik een wereld die taal gaf aan wat er diep van binnen aan kennis en vermoedens al aanwezig was. Daar ben ik erg blij mee. Het geeft me handvatten voor mijn eigen groei, maar ook woorden en methodieken om dit te delen met anderen, bijvoorbeeld in coaching. Het bood me bovendien inspiratie voor verwerking in creatieve vormen zoals collages en acrylschildering. Kortom: een jaar lang feest dat nog steeds zijn doorwerking heeft.”
Danielle Bor: teamleider, coach en beeldend kunstenaar

Algemene informatie
De masterclass wordt een keer per jaar georganiseerd. Ben je geïnteresseerd, geef dit dan aan via de button inschrijving. We houden jou op de hoogte.

Aanschaf tool
We werken tijdens de masterclass met de methodiek DE REIS VAN DE HELD op weg naar zelfkennis®. De aanschaf van de bijbehorende tool is noodzakelijk.

De kaarten zijn met korting te  koop bij de uitgever. Informeer bij inschrijving naar de kortingscode.

Bestel online

Tijdsinvestering
De masterclass bestaat uit 11 bijeenkomsten verdeeld over één jaar. We werken met kleine groepen van minimum 2 personen en maximum 3 personen. We zien elkaar één keer per maand. De keuze van de dag wordt in onderling overleg vastgelegd. De data in de agenda kunnen desgewenst nog bijgesteld worden.

Plaats, data en tijden
Onze trainingen worden in Apeldoorn of Leusden gegeven. Dit is afhankelijk van welke locatie het meest centraal ligt voor de deelnemers.

Tijden
Inlooptijd : 09:45 uur, begintijd: 10:00 uur
Pauze : 12:30-13:30 uur
Eindtijd : 16:00 uur

Voor data raadpleeg de agenda of neem contact met ons op.

Kosten
De investering voor de 11-daagse masterclass bedraagt € 3.300,00 ex btw, inclusief koffie, thee en (vegetarische) lunch. 

Het bedrag kan ook in termijnen betaald worden:
2 termijnen à € 1.650,00 ex btw,
4 termijnen à € 825,00 ex btw,
Per maand: 11 termijnen a € 303,00 ex btw, incl. administratiekosten