Inschrijving & agenda

De masterclass van de coachingsmethode DE REIS VAN DE HELD op weg naar Zelfkennis® is een  jaartraject van 10 bijeenkomsten. We zien elkaar één keer per maand in het weekend.

We laten ons inspireren door het individuatieproces uit de dieptepsychologie van C.G. Jung en de eeuwenoude wijsheid van de Vedanta filosofie.

Het thema is bewustzijnsontwikkeling

We werken met het onbewuste op zowel persoonlijk als collectief niveau. We gaan letterlijk op reis, zonder te weten waar de weg ons naartoe leidt. Het wordt een traject waarin je ondergedompeld wordt in jeZelf. We werken met de methode van De Reis van de Held als analytische tool, met creatieve middelen en uiteraard systemisch. 

Wat is het doel van de masterclass?
Als deelnemer doorloop je het bewustwordingsproces waar De Reis Van De Held symbool voor staat. Volgens Jung is het doel van de reis de ontdekking van het Zelf, 

De mysticus Johannes van het Kruis omschreef dit proces als ‘de schreeuw van de ziel’.

De ziel als metafysisch deel van de mens wil blijkbaar meer dan ‘alleen maar’ succes in de buitenwereld. Zij dwingt ons naar binnen te kijken en ons af te vragen wie we ten diepste zijn en waar het écht om gaat in ons leven.

Graag citeer ik Marion Woodman, een Canadese mythopoëtische auteur en analytisch psycholoog in de geest van C.G. Jung. “If you live your full soul’s journey and you find the spiritual dimension you gonna go this way and surrender the old live to the new.”

De ziel als werkhypothese in de coachingspraktijk zorgt voor een perspectief-switch waardoor je beseft dat je precies zo bent als je bedoeld was om te zijn.

De herontdekking van de ziel in de coachings-/therapeutische praktijk is in de masterclass het leidmotief. Natuurlijk behandelen we dit thema als een model, niet als een geloofsovertuiging. Ik heb hiervoor een werkhypothese ontwikkeld, afgeleid uit de Vedische wijsheidstraditie. Deze methode maakt het mogelijk om vanuit een heel ander perspectief naar je leven te kijken. Het is uitermate boeiend om te ervaren wat dat met je doet. Ik kan nu al verklappen dat het tot meer acceptatie van jezelf en je leefomstandigheden leidt. De bedoeling is dat de werkhypothese voor iedereen toegankelijk wordt en dat je het straks in jouw praktijk kan toepassen. In deze masterclass ervaar je het effect hiervan eerst aan jezelf. 

De zielenleer van Dr. Varda Hasselmann

We gaan dit thema nog verder uitdiepen aan de hand van de zielenleer van Dr. Varda Hasselmann. Sinds dertig jaar maakt zij haar Seelenlehre® in Duitsland, door haar boeken, toegankelijk voor een breed publiek. Toch trekt zij hierbij vooral de aandacht van coaches, therapeuten en psychologen. Haar beschrijvingen zeer concreet en coherent waardoor zij een interessant model zijn voor de toegepaste psychologie.

De 7 archetypen van de Ziel   &   De 7 archetypen van de angsten: een boeiende typologie

Dr. Varda Hasselmann werkt met archetypen waarbij de typologie altijd zevendelig is: 7 archetypen van de ziel, 7 archetypen van de angsten, bijbehorend tot de 7 hoofd- en nevenkenmerken van het leven, 7 archetypen van het levensdoel, 7 reactiepatronen op dit levensdoel, 7 mentaliteiten , 7 manieren van primaire reacties en 7 ziele-ontwikkelniveau’s. 

Ook hier geldt, de zielenleer van Dr. Varda Hasselmann is geen geloofsovertuiging, het is een model. Je kunt ermee werken als je op een dieperliggend niveau naar antwoorden zoekt op vragen zoals: welk archetype kleurt mijn voorkomen het meest en welke angsten bepalen mijn leven?  Een boeiend instrument ter aanvulling op de werkhypothese.

Tijdens de masterclass zal een dynamiek in gang worden gezet die je verder brengt in je proces van bewustwording.  Hiervoor gebruiken we de bovengenoemde benaderingen: de Jungiaanse dieptepsychologie, de oud Indiase Vedanta filosofie en de zielenleer. We verdiepen ons in deze boeiende stromingen, doen ervaringen op in ons eigen proces en ontwikkelen vaardigheden waardoor we in staat zijn ook met de diepere lagen van ons bewustzijn te werken.

De masterclass voor je persoonlijke ontwikkeling

De masterclass is er dus vooral op gericht om je bewustzijnsontwikkeling te bevorderen. Dit heeft niet alleen impact op je persoonlijke ontwikkeling, maar zal tevens zijn weerslag vinden in de uitoefening van je vak. Ervan uitgaande dat een professionele begeleider zijn eigen persoonlijkheid als meest belangrijkste tool gebruikt, kan het volgen van de masterclass hier een belangrijke rol in spelen.

Metaforen die beelden oproepen in ons symbolisch bewustzijn en toepasselijk zijn voor het proces van bewustwording:
– Tijdens je reis zul je een tocht door je persoonlijke onderwereld maken
– Door inkeer zul je de monnik in jezelf tegen komen.
– De donkere nacht van de ziel hoort erbij
– Na lange soms moeizame omzwervingen zul je (gelouterd) je Zelf aanschouwen
– De ingewijden dienen niets te leren maar dienen iets te ondergaan
– Ken u zelve en u kent het Al.

De masterclass is zeer geschikt voor professionals die mensen begeleiden in ontwikkelprocessen,  zowel privé als werk gerelateerd.

 


          Algemene informatie

De groep die in januari 2021 gestart is zit vol. Bij voldoende aanmeldingen zou er in september 2021 een nieuwe groep kunnen starten. Ben je geïnteresseerd, geef dit aan via de button inschrijving. We houden jou op de hoogte.

Tijdinvestering:
De masterclass kent 10 bijeenkomsten verdeeld over één jaar. De groepen bestaan uit minimum 2 personen en maximum 4 personen. We zien elkaar één keer per maand in het laatste weekeind van de maand, behalve in de maanden december en juli. De keuze van de dag wordt in onderling overleg vastgelegd. De dag begint om 10:00 uur en eindigt om 16:00 uur. We houden een uur lunchpauze.

Plaats, data en tijden:

Onze trainingen worden in Apeldoorn of Leusden gegeven. Dit is afhankelijk van welke locatie het meest centraal ligt voor de deelnemers.

Apeldoorn

Holthuis 22-B

7335AC APELDOORN

Parkeren gratis, CS op 15 minuten loopafstand

Leusden Het Coachhuis

* Kerkweg 7 3832RH LEUSDEN

* De locatie in Leusden bevindt zich op een landgoed, parkeren gratis op eigen terrein. De navigatie geeft een doodlopende weg aan. Zoek daarom eerst op ‘Dodeweg’ en als je daar bent, zoek dan pas op ‘Kerkweg 7’. Openbaar vervoer is op 25 minuten loopafstand.

Tijden

Inlooptijd : 09:45 uur, begintijd: 10:00 uur

Pauze : 12:30-13:30 uur

Eindtijd : 16:00 uur

Voor de data raadpleeg de agenda.

Financiële investering:
De investering voor de 10-daagse  masterclass bedraagt € 3.300 ex btw, inclusief koffie, thee en (vegetarische) lunch.  Het bedrag kan in termijnen betaald worden, 2 termijnen à € 1650 ex btw, 4 termijnen à € 850 ex btw of per maand, in 12 termijnen van € 275 ex btw.

Inschrijving & agenda