Wat een boeiend thema!

Vaak  roept het thema emoties op; maar alles wat emoties opwekt is interessant want blijkbaar triggert het iets in ons.

Toegegeven, het thema is vooral bij 50 plussers met ‘Vorsicht zu geniessen’. Immers, zij hebben de tijd van de vrouwenemancipatie nog actief meegemaakt. Dezelfde rechten als mannen hebben, dat wilden vrouwen toen, terecht natuurlijk en in veel opzichten mag je van een succes spreken. Maar er ging ook heel veel mis: wij (vrouwen) moesten ook veel inleveren. Bijvoorbeeld ons authentieke vrouw zijn. Wilde je echt iets bereiken in de mannenwereld moest je de regels van de old school-boys gaan volgen, anders kwam je er écht niet tussen. En laten we eerlijk zijn, er zijn nog steeds werkterreinen en functies  waar de lucht voor vrouwen gewoon te dun is. Het blijven mannenbolwerken.

 

Een paradigmaverschuiving is aan de gang

Moeten we daarom treuren? Nee, ik denk van niet. Want ging het in het verleden vooral erom om mee te mogen spelen, anno nu gaat het om transformatie. Daarmee is een verandering van denken, voelen en handelen bedoelt. Kortom een paradigmaverschuiving.

C.G. Jung was de eerste die in zijn psychologie het fenomeen van de mannelijke en vrouwelijke aspecten in de mens introduceerde. Daarmee bedoelde hij: in iedere man zit ook een vrouwelijk aspect, de Anima zoals in iedere vrouw een mannelijk aspect aanwezig is, de Animus.

 

Discussie over genderneutraal 

Aan deze aspecten zijn bepaalde eigenschappen gekoppeld.  De discussie die tegenwoordig gevoerd wordt heeft hiermee te maken en gaat over de vraag naar een genderneutraal perspectief. Men is van mening dat ieder mens een bepaalde hoeveelheid eigenschappen heeft, die eigenlijk niet meer aan een geslacht gekoppeld mogen worden.

Dat kan… maar ik ben het er niet écht mee eens. Voor mij is het begrip mannelijk en vrouwelijk een mooi manier om de verschillen te benoemen die diep binnen bij ieder mens onmiddellijk aangevoeld kunnen worden zonder dat men de eigenschappen hoeft te benoemen die hierbij horen. Want, het gaat juist om de verschillen, zolang we maar beseffen dat ze op een gelijkwaardige manier de twee delen van één geheel vormen.

De alchemisten noemden dit verschijnsel het heilige huwelijk. De vereniging van het mannelijk en vrouwelijke dat in zijn heelheid tot één wordt.

Het mannelijke en vrouwelijke als verschillende vormen van leiderschapsstijlen

Ik geef toe dat ik een beetje langs zijwegen gewandeld ben want wat heeft dit alles in godsnaam met een organisatie en leiderschapsstijlen te maken?

Jullie raden het natuurlijk al: alles!

Ervan uitgaand dat de Anima en de Animus in ons eigenschappen symboliseren die hun uiting vinden in de gedragingen van mensen, is het begrijpelijk dat iemand met veel mannelijke energie een sfeer creëert waarbij bepaalde eigenschappen de bovenhand voeren. Denk hierbij aan: actie, naar buiten gerichte handelingen, kaders scheppen, regelgevend, intellect en verstand gebruiken, hiërarchische structuren. Iedereen die dit in zich draagt, leuk vindt, belangrijk acht of normaal vind, maakt gebruik van zijn mannelijk deel. En let op, dat geldt dus ook voor vrouwen.

Heb je een organisatie die plat georganiseerd is, zelfsturende teams heeft, collegiaal overleg, veel waarde hecht aan goede onderlinge relaties, waar empathisch vermogen getoond wordt, dan is er sprake van een organisatie die veel vrouwelijke eigenschappen vertoont.

Nu hoor ik iedereen roepen: het lijkt wel alsof de mannelijke eigenschappen alleen maar negatief zijn en de vrouwelijke positief. Maar dat is niet zo: het is alleen zo, dat wij door een paradigmaverschuiving,  die in de laatste jaren heeft plaats gevonden, deze eigenschappen op dit moment als positief ervaren. Objectief gezien zijn namelijk alle eigenschaften goed en hebben alle positieve eigenschappen  ook een schaduwkant.  Denk aan het vrouwelijk principe van binding: enerzijds de positieve kant van een fijne relatie, anderzijds de negatieve kant van verstikking of de mannelijke eigenschap van begrenzing. Hierdoor kan men zich veilig terugtrekken in zijn holletje of benauwd voelen.

Wat wordt dan de conclusie:

Aangezien er al heel wat is veranderd in onze kijk op het vrouwelijke en mannelijke zouden wij de eigenschappen die ons goed doen en bevorderlijk zijn voor een goede sfeer in een organisatie stimuleren. Dat doen we niet door meer vrouwen op bepaalde posities te zetten maar onafhankelijk van het geslacht van een persoon eigenschappen te stimuleren die dienlijk zijn voor het welzijn en de sfeer in een organisatie.

https://dereisvandeheld.nl/trainingen/losse-modules/